UVREDA – rušilačka snaga negativnih misli

Neopipljivi svijet misli kontrolira i upravlja opipljivim, fizičkim svijetom.
A. Ford

Mi osjećamo djelovanje stresa, ne samo u tom momentu kada proživljavamo određeni događaj, koji doprinosi formiranju negativnih emocija, nego i svaki put, kad ga se sjećamo.
Faktor stresa, koji iskrsava, utječe na nas skoro isto kao i sam stres. Najrasprostranjeniji, i onaj koji nosi stres, je uvreda.

UVREDA

Mnogim ljudima na duši leže uvrede, koje su se skupljale godinama. U odraslom čovjeku, često, postoji gorčina dječjih preživljavanja i neki bolan događaj on pamti cijelog života do najsitnijih pojedinosti. To može biti uspomena, koja je povezana s nedostatkom ljubavi roditelja, s neprihvaćanjem od druge djece ili učitelja, s nekim konkretnim ispoljavanjem surovosti.
Ljudi, u kojima živi takva uvreda, često u sebi ponavljaju te događaje i to se neki put događa godinama, čak i onda kada oni koji su ih uvrijedili više nisu živi.
Uvrijeđenost – to je način da se likvidira već izvršena nepravda, emocionalno suprotstavljanje, neprihvaćanje nečega što se već dogodilo, emocionalni sukob s nekim događajem ili pojavom, koji su se dogodili u prošlosti.
U toj borbi si osuđen na poraz pošto u datom trenutku pokušavaš učiniti nemoguće – izmijeniti prošlost. Osjećaj uvrijeđenosti, čak i kad je zasnovano na stvarnoj nepravdi, ne donosi ni zadovoljstvo ni korist i u toku vremena postaje emocionalna navika.
Osim toga, kronični osjećaj uvrijeđenosti neizbježno dovodi do samosažaljenja.

Stvorena navika da se vrijeđamo i da se sažalijevamo izaziva podcjenjivanje vlastite ličnosti. Sa skrivenom uvrijeđenošću jednostavno nisi u stanju zamisliti sebe kao samostalnog, neovisnog čovjeka, čovjeka koji vjeruje u sebe, ne možeš biti gospodar svoje sudbine. Ovdje treba reći da osjećaj uvrijeđenosti ne izazivaju ljudi, događaji ili okolnosti. To je tvoja vlastita reakcija na njih. Samo joj ti možeš biti gospodar, samo si je ti u stanju kontrolirati, istina, ako budeš uspio shvatiti da osjećaj uvrijeđenosti i žaljenja sebe ne vodi sreći i uspjehu, već porazu i stradanjima.
Misaoni obrazac uvrijeđenosti se usađuje u omotač biopolja čovjeka i izaziva slabljenje njegovog imunološkog sustava i može dovesti do takvih bolesti kao što su rak, infarkt, bolesti želuca i jednjaka.
Duboko zapletena i dugo nošena uvrijeđenost može biti jedan od glavnih uzroka bolesti.
Ako trudna žena nosi u sebi dugotrajnu uvrijeđenost, taj misaoni obrazac se može usaditi u omotač biopolja djeteta i da poslije, u toku vremena, izazove kod njega ozbiljnu bolest.
Često su pitanja:
“Ako je duševno stanje uzrok skoro svih bolesti, zašto boluju djeca, i to čak od ozbiljnih bolesti?” Evo vam uzroka – prijenos negativnih programa s majke na dijete za vrijeme trudnoće. Postoji još jedan uzrok, mnogo rjeđi prouzrokovan karmom.
Skrivena uvrijeđenost, kao uostalom i sve druge negativne emocije, koje se dugo nose, ima određeno mjesto u mozgu, ili takozvano “žarište”. U Rusiji su vršena psihofiziološka ispitivanja, kojima je razjašnjeno da će se, ako se specijalnim elektrodama nadražuju određene oblasti u mozgu, uvijek aktivirati negativne emocije, koje odgovaraju tim oblastima. Ako čovjek nosi u sebi neku uvredu, prilikom djelovanja na određenu oblast njegovog mozga, ta emocija će se aktivirati i čovjek će osjetiti veoma jaku uvrijeđenost. Sličan fenomen se javlja, uvijek, kada se djeluje baš na tu oblast u mozgu. Isto se događa i s drugim emocijama.
“Žarište” se aktivira i kada se čovjek sjeti događaja koji je u svoje vrijeme, izazvao tu emociju. Prirodno, pri tome se oko “žarišta” povećava energija koja utječe na biopolje čovjeka izobličavajući ga.

Sve ovisi o čovjeku.

Boris Aronovič: Čišćenje organizma, Sistem stvaranja i obnavljanja stanica

142