BEZUVJETNA LJUBAV

unconditional love

Ljubav ne daje ništa osim sebe i ne uzima ništa osim sebe. Ljubav nema ništa niti se ona može imati. Jer,  ljubav je dovoljna ljubavi.

Khalil Gibran

Kaže se da je bezuvjetna ljubav Božanska. Bog voli ljude bezuvjetno. Što god da mi učinili i kako god mi to učinili, Bog će nas uvijek voljeti. On će uvijek i oprostiti. Međutim, mogu li ljudi voljeti na taj način? Možemo li mi voljeti bezuvjetno? Ne samo da možemo, već i moramo!
To je preduvjet za naš daljnji razvoj.
Međutim, istina je da je potrebno uložiti vrijeme i energiju na izgrađivanju te sposobnosti. Što zapravo znači voljeti bezuvjetno? To znači odbaciti strahove. To znači da ne postavljamo nikakve uvjete pred ljude koje volimo. Ne volimo ih zbog nečega, već ih volimo jer postoje, jer su ovdje takvi kakvi jesu. Umjesto da u dubini našeg uma nosimo pretpostavku: “Volim te i ti si zbog toga moj/a”, sada je skraćujemo i ona glasi jednostavno: “Volim te”.
Nema uvjeta, nema kontrole, nema ni zašto ni kako; postoji samo čista, bezuvjetna ljubav. Ako mislite da je to nemoguće, prisjetite se kakva je dobra roditeljska ljubav! Ona je bezuvjetna! Majka ne voli svoje dijete zato što je ono pametno ili uspješno. Ne voli ga zato što je dijete dobro prema njoj ili zato što joj se sviđa. Ako dijete prestane biti dobro, ako je napusti, ako krene krivim putem u životu ili ako napravi bilo što drugo, dobra majka ga nikad neće prestati voljeti. Takva je prava
roditeljska ljubav, bezuvjetna.
Naravno, ima roditelja koji svoju djecu vole uvjetno. Primjerice, to se očituje u tjeranju djece da ispunjavaju njihove neostvarene životne ciljeve: pretjeranom ponosu ili sramu zbog njih te  iznimnim situacijama u odbacivanju djece zbog toga što imaju drukčiju životnu filozofiju ili učine nešto s čim se roditelji ne slažu. Takvi roditelji pate od ogromne neravnoteže. Ipak, u većini slučajeva roditeljska ljubav vrlo je blizu bezuvjetnoj.
S druge strane, bezuvjetnu ljubav prema ljubavnom partneru poznaje iznimno mali broj ljudi. To me ne iznenađuje jer doista malo tko može reći da ne postavlja nikakve uvjete svojoj ljubavi. Bezuvjetna ljubav bi rekla: “Što god da ti učinio/la, ja ću te voljeti.” Većina nas, kao što dobro znamo, ne bi mogla prijeći preko svega što bi učinio njihov partner. Osobama koje volimo kao muškarci ili žene ne dajemo potpunu slobodu, a to znači da ih volimo uvjetno.
Danas je normalno da partneri jedan prema drugom imaju odnos vlasništva i ljubomore te da jedan drugog kontroliraju. U trenutku kad se to promjeni, prirodno je da će se promijeniti i naš način života te oblici zajedništva koje ćemo stvarati s drugim ljudima.
Svatko od nas mora težiti razvoju bezuvjetne ljubavi. Najprije u području odnosa s djecom, roditeljima, rođacima, prijateljima i poznanicima. Istodobno s tim moramo raditi
na bezuvjetnoj ljubavi prema partneru. Međutim, budite blagi prema sebi i prema partneru, glede toga.
Iskustvo jedinstva sa svim što nas okružuje riješit će svaki problem ljubomore, neopraštanja, ogorčenosti i povrijeđenosti te nas dovesti do stanja razumijevanja i bezuvjetne ljubavi.

ŽIVJETI S LJUBAVLJU

Četiri sporazuma sa samim sobom:
Prvi sporazum
– Neka tvoja riječ bude besprijekorna
Govor neka ti bude čestit. Izgovaraj samo ono što doista misliš. Izbjegavaj iskorištavati riječ kako bi govorio protiv sebe ili ogovarao druge. Moć svoje riječi usmjeravaj prema istini i ljubavi.
Drugi sporazum
– Ništa nemoj shvaćati osobno
Ništa što drugi čine nije zbog tebe. Ono što drugi kažu i čine samo je projekcija njihove vlastite stvarnosti, njihovoga vlastitog sna. Kad te mišljenja i postupci drugih ne mogu dosegnuti, više nećeš biti žrtvom bespotrebnih patnji.
Treći sporazum
– Ne pretpostavljaj
Pronađi hrabrost kojom ćeš postavljati pitanja i izražavati ono što doista želiš. Drugima se obraćaj koliko možeš razumljivo, da tako izbjegneš nesporazume, tugu i nevolju. Samo s ovim jednim
uvjetom možeš potpuno preobraziti svoj život.
Četvrti sporazum
– Uvijek daj sve od sebe
Ono najbolje što daješ mijenjat će se iz trenutka u trenutak; bit će različito u trenucima kad si zdrav, a opet različito kad si bolestan. U svim okolnostima pružaj najbolje od sebe i izbjeći ćeš prosuđivanje i zloupotrebu samoga sebe, kao i žaljenje.

Don Miguel Ruiz: “Četiri sporazuma sa samim sobom”

0