OKUSITE BLAGODAT I MIR MEDITACIJE

Unutarnji mir i jasnoća uma su stvari koje, ako ćemo iskreno, u ovo vrijeme mali broj ljudi ima. Redovitim prakticiranjem meditacije stječemo sve više mira i sve više jasnoće i samopouzdanja. 

MEDITACIJA je tehnika pomoću koje se fizičko i suptilno tijelo dovode u harmoniju i oslobađaju se energetskih blokada. Meditacija je progresivno stišavanje uma, sve do razine izvora misli koji je u tradiciji mudrosti carstvo duše i tijela. U toj poziciji svjesnosti postoji neograničeno područje kreativnosti, sinkroniziranosti, snaga namjere i oslobađanje ograničenosti. 

Korijen riječi meditacija dolazi od latinske riječi meditare ili grčke riječi medjha što znači „prebivati unutra, misliti ili udubiti se u sebe“.

Nekoliko minuta posvetite samo sebi za sjedenje u miru i relaksirano disanje. To je način da potpuno „očistite“ svoje misli, odbacite sve strahove, ambicije, planove, obveze i pronađete sebe.

Meditacijom se možete riješiti stresa i loših obrazaca uma te dobiti viši uvid i oslobađanje od negativnih emocija.

Znanstveno je dokazano da meditacija može ojačati um, poboljšati zdravlje neurona, povećati inteligenciju i sreću.

Meditacija smanjuje otkucaje srca i povišen krvni tlak, oslobađa napetost mišića u kombinaciji s progresivnim opuštanjem, smanjuje hormone stresa u krvi i jača imunitet.

Kad okusite mir meditacije, otkrit ćete kako je lijepo ne osjećati toliku napetost u vratu i ramenima. Osim toga, možete naučiti tehnike sporog, umirujućeg disanja kad ste suočeni s izazovom, bilo da je to potencijalno eksplozivna situacija na poslu, plač djeteta, iscrpljujući događaj, pa čak i fizička bol.

Ako želite koristi od meditacije, morate ju prakticirati redovito. Često se nađe  puno razloga  da pomislite da ne možete meditirati (previše ste zauzeti, previše nedisciplinirani ili preopterećeni itd.),  ali meditacija je tako raznolika da postoji oblik za vas.

Recimo, ako ne možete mirno sjediti, možete uživati u budističkoj meditaciji u kojoj se hoda polako u krug, računajući korake. Ako više volite zvuk tišine, pokušajte s CD-om umirujućih zvukova iz prirode, na internetu možete pronaći veliki izbor vođenih meditacija ili jednostavno slušajte meditativnu glazbu. Eksperimentirajte dok ne pronađete onaj oblik meditacije koji vam se sviđa i prilagodite ga tako da odgovara vašoj osobnosti.

Kao i kod svega što je zaista vrijedno, morate biti motivirani. Pokušajte odlaziti u krevet pola sata ranije tako da možete ranije meditirati ili zatvorite vrata ureda i ne javljajte se na telefon 15 minuta. Ukradite kratke trenutke neformalne meditacije u bilo koje doba dana. Dok hodate između sastanaka, pod tušem ili prije nego što zaspite. U svojim brojnim oblicima meditacija je ugodna vještina.

Uvijek je dobro uspostaviti kontakt s vlastitim unutarnjim bićem koje nepogrješivo zna što je ono što će nas učiniti stvarno zadovoljnim.

Evo jedne praktične vježbe.

Postati duša. Da biste pročistili svoj um, najbolje je da svakog dana tijekom meditacije na nekoliko minuta osjetite da nemate um. Recite sebi: “Ja nemam um,  ja nemam um. Ono što imam je srce”. Poslije  određenog vremena, osjetite: “Ja nemam srce. Ono što imam je duša”. Kad kažete: “Ja imam dušu”, bit ćete preplavljeni čistoćom. A opet, morate ići još dublje i dalje rekavši, ne samo: “Ja imam dušu”, već također i “Ja jesam duša”. Tad zamislite najljepše dijete koje ste ikad vidjeli i osjetite da je vaša duša beskrajno ljepša od tog djeteta. Onog trenutka kad budete mogli reći i osjetiti: “Ja jesam duša”  i meditirate na tu istinu, beskrajna čistoća vaše duše ući će u vaše srce. Potom, iz srca, beskrajna čistoća će ući u vaš um. Kad budete mogli istinski osjetiti da ste samo duša, duša će pročistiti vaš um. (iz knjige Sri Chinmoy-a „Meditacija“)

Jedna od brojnih meditacija za opuštanje – OPUSTITE SE !

https://www.youtube.com/watch?v=95D8wu3yNi0

 

0