Ljubav je dovoljno strpljiva da izdrži mane koje ne možemo izliječiti

Ljubav je dovoljno strpljiva da izdrži mane koje ne možemo izliječiti J. Jelinek

“Kukavica nije u stanju iskazati ljubav; to je povlastica hrabrih.” Mahatma Gandhi

Kako se riječ “ljubav” često i slobodno koristi pri opisivanju niza raznovrsnih osjećaja i odnosa, često i lako dolazi do zabune u vezi s njezinim pravim značenjem. Današnje društvo ljubav najčešće određuje kao romantičan odnos prema osobi suprotnog spola. No ljubav je moguće sagledati i u bitno širem kontekstu: kao temeljan osjećaj dobronamjernosti prema drugoj osobi, kao brigu za njezino zdravlje i dobrobit, te želju za time da joj se događa samo dobro. A to se može odnositi na naše roditelje, braću i sestre, prijatelje i sve !

            Ljubav je ideal i san, u ovakvom ili onakvom obliku izražavanja, svake žive osobe, jer su naše duše začete u Stvoriteljevoj Ljubavi, a u Ljubavi je i naša sudbina izražavanja. Ispunjeni smo i zadovoljni kad smo u stanju ljubavi, a bez nje nekako ispražnjeni. Ljubav postaje smislom našeg postojanja kad izađemo iz nebeske maternice. Premda su o ljubavi i njezinim brojnim izrazima napisane milijarde riječi, ni jedna – ni sve zajedno – ne mogu posve opisati bit ljubavi.

            Katkada, kad mislimo da nekoga volimo, zapravo volimo ono za što mislimo da bi nam druga osoba mogla dati. To može biti jedan od oblika “uvjetne” ljubavi. Ljubav na najvišoj razini za uzvrat ne traži ništa. Voli zbog same ljubavi. Ne zanima se time što ili koga voli, kao ni time je li ljubav uzvraćena ili nije. Kao i kod sunca, njezina je radost u isijavanju vlastite prirode.

            Ljubav je unutarnja odlika koja vidi dobro posvuda i u svima. Ustrajava na tome da je sve dobro i odbija vidjeti bilo što osim dobroga te najčešće postiže to da se ta odlika pojavljuje prije najistaknutije u sebi i u drugim stvarima. Ljubav se ne obazire na mane, bilo zamišljene bilo neke druge. Ljubav smatramo moćnom silom koja u život unosi sklad i izlječuje.

            Prije nekoliko godina, jedan je poslovni čovjek ukazao na silnu moć bezuvjetne ljubavi u ostvarivanju uspjeha.

Harry se na poslu neprestano susretao s najraznovrsnijim mogućim ljudima svih oblika, veličina i nacionalnosti. Bio mu je potreban ključ za komuniciranje s tim kaleidoskopom suradnika. Tako je opisao vlastitu formulu uspjeha u komuniciranju, osobito s katkada problematičnim osobama.

            Kad jer pred njim bio nekakav važan sastanak, povukao bi se u ured, zatvorio vrata i posve umirio i opustio. Svijest bi potom ispunio slikom osobe, ili osoba, s kojom treba razgovarati i sve to obdario blagoslovom potvrde ljubavi. Evo kako je potvrda glasila:

            Ja sam središte univerzalne ljubavi koje zrači i u stanju je privući moju dobrotu i zračiti dobrotu prema drugima, osobito prema (i tu bi izgovorio klijentovo ime).

            Takav njegov postupak stvorio je veliku energetsku silu s kojom bi se uskladili i on i klijent. Primijetio je da pritom nije dovoljno tek verbalizirati riječi. Važno je osjetiti to što govorite: osjetiti snagu univerzalne, bezuvjetne ljubavi kako pulsira kroz vas i vaše riječi srcem, umom, dušom i snagom. Spoznajte i priznajte tu veličanstvenu unutarnju božanstvenost i viša će razina vašeg bića poput cvijeta koji se otvara reagirati na vaše interese, želje, pažnju, zahvalnost i ljubav. Ljubav izražena na takav način može nadići brojne prepreke. Svaki atom u svemiru reagira i pokazuje najskrivenije tajne bezuvjetnoj ljubavi. George Washington Carver u Sjedinjenim je Državama od neuglednog kikirikija ljubavlju stvorio više milijuna vrijednu djelatnost !

            Iz jednog od ranih kršćanskih rukopisa potječe ovo prelijepo upozorenje:

            Tako ne može preživjeti ni ono što nema temelje u ljubavi,

            Jer sama se ljubav ne umanjuje, nego zrači svojim svjetlom;

            Dokida razdor, ublažava plamen mržnje, iznova

            uspostavlja mir u svijetu i okuplja razdvojene,

            Ispravlja nepravdu, pomaže svima i ne vrijeđa nikoga;

            I tko tako traži njezinu pomoć, neće se bojati nikakvog budućeg zla,

            Nego će pronaći sigurnost i steći vječni mir.

            U međuljudskim odnosima katkada zaboravljamo da se istinska ljubav daje slobodno i bez ikakvih očekivanja i obveza. Ljubav je naše osobno zeleno svjetlo ! Ljubav je stvarna ! Ljubav je nježno, a ipak jedno od najjačih oruđa koja su vam na raspolaganju. Dopustite ljubavi neka unese strpljivost u svaku situaciju.

“Ljubav je više od pravde.” Henry Ward Beecher

“Kad god ostanemo šutjeti umjesto da uzvratimo oštrim riječima, kad god pokažemo strpljivost s tuđim greškama, iskažemo još malo ljubavi i dobrote; pripomažemo  okupljanju tih odlika koje svijetu donose mir.”  Constance Foster

“Ljubav, koja je sama bit Boga, ne postoji zbog lakoće i nepostojanosti, nego zbog ukupne čovjekove vrijednosti.”  Ralf Waldo Emerson, Eseji o prijateljstvu

113