RAST U ŠEST KORAKA

OSOBNI RAZVOJ

Proces evolucijske promjene, prijelaza u viši stupanj unutarnjeg reda, u kojem prolazimo kroz emocionalna i mentalna zasićenja i kroz zbunjujuće situacije, može se prikazati u šest faza:
1. Svjesnost nužnosti promjene
Izlaženje nesvjesnog, potisnutog emocionalnog materijala na površinu pune svjesnosti, prvi je signal unutarnje promjene. Iako se javljaju razne nelagode, čak i negiranja onoga što prepoznajemo, a ne uklapa se u našu predodžbu koju o sebi imamo, naše spoznajne mogućnosti rastu zbog povezivanja logičkih i emocionalnih struktura našeg uma.
2. Prepoznavanje uzroka
Kako raste intenzitet oslobađanja emocionalnih tenzija, tako nam postaje kristalno jasno da one više ne mogu pripadati «tamnoj strani» naše svijesti, da ne mogu i dalje biti potiskivane ili negirane. Postajemo svjesni da osjećamo ljutnju ili otpor zbog procesa čišćenja i uklanjanja sakrivenog emocionalnog «otpada». To je važan trenutak, jer postoji mogućnost da se uhvatimo u klopku uvjeravajući sebe da toga uopće nema, nastavljajući negiranje zakopanih emocija iz prošlosti. Vrlo je važno da postanemo svjesni da uzrok emocionalne nelagode ne dolazi iz naše okoline nego iz naše nutrine. Tako raste naša odgovornost, a time i sposobnost da sami upravljamo svojim životom.
3. Usmjeravanje pažnje
Usmjeravajući svoju pažnju na ono kako se osjećamo, postajemo svjesni «vlasništva» svojih emocija: moj bijes, moja tuga i time isključujemo vanjske uzroke kao razlog da se osjećamo loše ili nezadovoljno. Postajemo svjesni da uzroci leže u našim unutarnjim programima i filtrima kroz koje opažamo okolni svijet. Tako izbjegavamo nesvjesno skretanje svoje pažnje na vanjske aktivnosti (hrana, sport, TV, seks, mentalna analiza), koje pomažu blokiranje pristupa info-energije izvana. Potpuno preuzimanje vlastite odgovornosti za stanje u kojem se nalazimo, pomaže u savladavanju ove faze evolutivnog rasta.
4. Osvještavanje
U ovoj fazi postajemo potpuno svjesni da naši ugrađeni programi i filtri na automatski i  nesvjestan način određuju sve naše postupke. Naš um ima sposobnost stvoriti sve uvjete koji su potrebni da opravda istinitost naših uvjerenja, ma koliko praksa pokazivala da to nije tako. Važno je znati da um nesvjesno stvara okolnosti i usmjerava našu pažnju u skladu s našim uvjerenjima i omogućuje nam da uvijek potvrdimo svoja uvjerenja. Um je uvijek usmjeren na kreiranje događaja o kojima najviše razmišljamo, pa je stoga osobito važno da ne razmišljamo o onome što želimo izbjeći, nego o onome što želimo postići.
5. Odlučivanje
Napuštanje principa opiranja i neprihvaćanja onoga što nam se, prema našim kriterijima ne sviđa, najvažniji je korak u ovom stupnju rasta. Neprihvaćanje događaja koji se je već dogodio, koji ionako pripada prošlosti, je nerazumno i samo odgađa našu reakciju koja treba dati rezultate koje želimo. To ne znači pasivno prepuštanje struji događanja, nego svjesno prepoznavanje uzroka i njihovih posljedica. U ovom koraku postajemo svjesni svjedok zbivanja, bez negiranja, bez odbacivanja onoga što jest i s punom odgovornošću planiramo sljedeće akcije.
6. Reprogramiranje
Svu energiju koja je bila potrebna da neželjene emocije držimo u tami nesvjesnoga, počinjemo koristiti za svoje dobro. Potpuna svjesnost vlastite odgovornosti za sve misli, postupke i reakcije okoline na njih, čini nas jačima nego ikada ranije. Mi više nismo bespomoćna žrtva vanjskih okolnosti, nego kreativno biće koje je u stanju upravljati svojim potencijalima za ispunjenje svih želja i ostvariti trajni unutarnji mir. Svjesni smo da svaki događaj ima svoju pozitivnu i negativnu stranu, ovisno o promatraču i da će naše raspoloženje ovisiti o tome kojoj strani, odlučimo pokloniti svoju pažnju.

Izvor: Galaksija-info

0