ENTUZIJAZAM I SAMODISCIPLINAEntuzijazam pokreće svijet!”  Arthur James Balfour

Da li je to nešto što nam je prirodno, s čim smo rođeni, pa smo entuzijastični i motivirani za ostvarenje određenog cilja ili je entuzijazam nešto što se postiže i gradi?

S druge strane, entuzijazam za ostvarenje nekog cilja nije uvijek istog intenziteta. On se mijenja s vremenom, obično opada kad nas ometaju drugi događaji ili prepreke na putu do cilja.

Nekad mislimo kako je cilj jako blizu i treba se  još samo malo potruditi, a ponekad imamo dojam da se nikada neće ostvariti.

Kad nam opadne entuzijazam ili unutarnji poticaj, tada nam je od velike pomoći  i važnosti naša samodisciplina, odnosno naša sposobnost da redovno obavljamo zadatke koje smo sebi zadali, bez obzira da li nam se to radi ili ne.

Za nedostatak entuzijazma lijek je samodisciplina.

Za nedostatak samodiscipline lijek je entuzijazam.

Ako smo visoko motivirani za ostvarenje nekog cilja i puni entuzijazma, sigurno nam neće biti teško redovno poduzimati akciju koja nas vodi do cilja.

A što ako nismo entuzijastični?

Onda je rješenje samodisciplina i tako u krug.

Samodisciplina je motor koji pokreće automobil koji će nas odvesti do cilja.

Entuzijazam je ono što može unaprijediti taj motor: veća snaga, kubikaža i sl.

Entuzijazam će nam dati energiju i brže nas dovesti do cilja. Jedino što on nije dovoljan sam po sebi. Neophodno je imati motor kako bismo se mogli kretati.

 Dakle, bez samodiscipline, nema kretanja ka cilju.

Kad nam nedostaje entuzijazam, moramo svjesno raditi na samodisciplini. Kad steknemo naviku  ponavljanjem radnji koje nam se često nisu radile, ući će nam u krv, zavoljet ćemo ih.

Samodisciplina, kao i sve čemu težimo u osobnom razvoju, razvija se upornim ponavljanjem, učestalom primjenom i postaje – pozitivna navika. Razvija se svakom (novom) odlukom, svakom prilikom koja se ukaže da je sami sebi potvrdite, uz sve manje i manje otpora i negativnih misli.

A onda ćemo obnoviti entuzijazam jer ćemo imati konkretne rezultate iza sebe koje nam je samodisciplina izvojevala.

SAMODISCIPLINA znači imati moć nad samim sobom.

ZA  bilo kakav osobni napredak itekako je bitna samodisciplina.

OSVIJESTITE:

  1. Fokus
  2. Vi upravljate sobom: imate slobodu odlučivanja.
  3. Svedite sve što vas ometa na minimum
  4. Dobro znajte svoj željeni krajnji rezultat
  5. Prepoznajte otpor – iznutra: razgovarajte s njim. Recite mu da je nepotreban.

Vježbajte: odaberite već danas jednu aktivnost za koju znate da je morate obaviti, ali već dugo osjećate otpor i odgađate. Krenite – korak po korak, uz svjesno zadržavanje usredotočenosti. Preuzmite odgovornost! Vi ste jedini koji sebe možete samodisciplinirati…

SAVJET

Počnite malim koracima.i budite dosljedni. Svakog jutra, ali baš svakog jutra, prije ustajanja, radite svoje vizualizacije. Nekoliko minuta, ne treba duže. I nakon toga kratko ispišite svoje afirmativne rečenice i rečenice zahvalnosti. Neka sve to bude kratko, jednostavno i opušteno. Neka se kreira navika. Tako počnite dan dobro raspoloženi. I to je dovoljno za početak. Radite i ostale stvari koje ste do sada radili, ali nemojte se opterećivati.

Kasnije, kada steknete dobru naviku, kada vam to uđe pod kožu, možete razmisliti o tome da proširite naviku i kreirate novu. Ako se radi svakog dana, dosljedno i uredno, rezultati će sigurno biti vidljivi.

Za ostvarivanje vrijednog cilja, morate uložiti barem mali napor. A to je vrlo  mala cijena u odnosu na  sve divne stvari koje će vam donijeti ostvarenje žarko čekanog i željenog cilja.0