POBIJEDITE NEGATIVNE MISLI U TRI JEDNOSTAVNA KORAKA !

Razmišljanje o negativnim stvarima nikome nikada nije koristilo. Nažalost, ne mogu svi ljudi zaustaviti negativno razmišljanje. Razlozi za to su različiti. Možda je neki događaj ili niz događaja, doprinio nečijem tijeku misli. Možda je kriv način na koji je osoba odgajana. Možda je odrasla u negativnom okruženju. Koji god slučaj bio u pitanju, krajnje je vrijeme da se nastavi sa životom.
Vrijeme je za prestati negativno misliti!
Korak 1:
Budite svjesni svojih misli…
Ponekad negativne misli postanu toliki dio naših života da više ne primjećujemo negativnost naših misli. Jednom kada postanete svjesni svojih misli, moći ćete ih češće zamijeniti s pozitivnima, sve dok vam pozitivne misli ne postanu temelj misaonog procesa! Što mislite, zašto je važno prestati s negativnim razmišljanjem? Pa, što god nam se nalazi u mislima, to utječe na svijet oko nas, na našu stvarnost. Negativne misli će privući samo negativne stvari.
Korak 2:
Izbjegavajte korištenje negativnih izraza…
Obratite pažnju na to kako započinjete svoje rečenice. Započinjete li obično sa „Ja ne mogu“ ili „Ja ne“? Te riječi automatski stavljaju ograničenje na ono što možete raditi.
Neka vam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bude primjer i recite „Da, možemo!“ Da, možete! Stoga sljedeći put započnite rečenicu s pozitivnijim izrazom.
Usredotočite se na „Ja mogu“ i vidjet ćete se kako ostvarujete stvari koje ste ranije smatrali nemogućima.
Korak 3:
Prestanite zamjerati ljudima…
Zamjerke ne služe ničemu. Osveta ne služi ničemu. Te stvari su negativne i kvare dušu. Ako ste doista odlučni u zaustavljanju negativnih misli, morat ćete pustiti neke svoje stare navike da umru. Naučite odbaciti prošlost. Usredotočite se na sadašnjost. Sve dok zamjerate ljudima nikada se nećete moći riješiti negativnih misli. Kao rezultat toga, nikada nećete moći živjeti svoj život onako kako želite. Neće biti lako, pogotovo ako zamjerate nekome već godinama. Međutim, nagrade su više nego vrijedne toga.
Teškoće “u samom sebi” mogu biti uzrokovane teškoćama u životu.
Promjena životnog stila, koja uključuje više fizičke aktivnosti, dulji boravak u prirodi i sudjelovanje u akcijama pomaganja drugima, koristi ljudskom zdravlju.
Prednosti zdravijeg životnog stila:
• vježbanje izaziva dobre osjećaje te smanjuje anksioznost i depresiju. Ono omogućuje djeci da postignu bolje rezultate u školi, poboljšava kognitivne mogućnosti odraslih, smanjuje gubitak pamćenja u starijih osoba, ali i potiče stvaranje novih neurona u mozgu.
• prehrana bogata povrćem, voćem i ribom koristi zdravlju svih dobi i smanjuje simptome u afektivnom ponašanju.
• boravak u prirodi koristi kako zdravima tako i bolesnima.
• dobri odnosi s drugim ljudima donose zadovoljstvo i mogu smanjiti obolijevanja u rasponu od obične prehlade do moždanog udara, kao i mentalnih bolesti
• rekreacija i zabava pomažu uključivanju u društvo i potiču društvene vještine.
• opuštanje i upravljanje stresom djeluje protiv anksioznosti, nesanice, te nastupa panike.
• meditacija poboljšava emocionalnu stabilnost, smanjuje stres, te poboljšava kognitivne funkcije.
• uključenost u vjerske i duhovne udruge koje promiču ljubav i praštanje mogu smanjiti anksioznost, depresiju, sklonost upotrebi droga.
• pomaganje drugima može donijeti osjećaj korisnosti i zadovoljstvo onome koji pomaže.

Izvor: American Psychological Association

0