KAKO ŽIVJETI U SADAŠNJOSTI ?

KRENIMO SADA !

Naša prošlost ne treba određivati našu sadašnjost i zasigurno ne ograničavati našu budućnost.  Mi zaista možemo biti slobodni, što u osnovi i jesmo.

Dopuštanje obrascima naše prošlosti da kontroliraju naše trenutne odluke znači da svoj život živimo u potpunosti unatrag. Trošenje vremena na pričanje o prošlosti i fokusiranje na nju je tehnika distrakcije kako bi se izbjeglo življenje u sadašnjem trenutku.

Koje projekte radite?  Što radite kako biste bolje živjeli svoj život i živjeli svoje snove?  Što radite kako biste pomogli svijetu oko sebe i ostavili snažno naslijeđe?

Ako ne znate gdje početi, zapitajte se zašto ste ovdje?  Koja je vaša svrha života?  Što biste radili u svom životu da vas ništa ne koči?

Stvari uvijek počinju u neposrednom ovdje i sada.

Kako živjeti u sadašnjosti ?

Živjeti u trenutku je životna strategija koja može pozitivno utjecati na vaše zdravlje, sreću, odnose i karijeru. Dok su mnogi od vas razvučeni između prošlosti i budućnosti – razmišljajući o tome što se dogodilo i što bi se moglo dogoditi – ključ ovog procesa je ​​prepustiti se jednom trenutku koji zaista možemo promijeniti … OVOM TRENUTKU!  Umjetnost življenja u sadašnjosti, pažljivo se razvija i prilagođava dok jedan trenutak teče ka sljedećem, omogućavajući vam da se razvijate, jer se sve odvija sada dok ste vi fokusirani i svjesni. Ukoliko  vam se prečesto događa da gledate unatrag,  trčite prema naprijed ili jednostavno ne koristite svaki dan u potpunosti, ovdje ćemo vam dati 10 savjeta kako da iskoristite  život u ovom trenutku.

 1. Obratite pažnju na disanje
  Usredotočivanje pažnje  na svoje disanje je jedan od najlakših načina kako da počnete živjeti u ovom  trenutku. Kada primijetite da se prebrzo krećete kroz život ili razmišljate o prošlosti, zatvorite oči i usredotočite se na svoje udisaje i izdisaje. Praćenje matrice vašeg  disanja i svjesno primjećivanje  daha, utjecat će na to da će se usporiti rad vašeg srca, dat će vam priliku da ponovo dođete k sebi  i dovest će vas natrag u sadašnjost i trenutak u kojem živite.
 2. Ponašajte se promišljeno
  Obraćanje pažnje na svoje misli i promatranje svog ponašanja je važan korak ka tome da budete prisutni u svakodnevnom životu. Što ste više fokusirani u svakom  trenutku, pažljivo birajući riječi, misli, djela i izraze, davat ćete više od sebe i posvetit ćete se više životu u ovom trenutku. Od interakcije s ljudima koje poznajete, preko praćenja svog ​​unutarnjeg ponašanja, lakše će vas pripremiti kako bi se bolje prepoznali i uklonili sve negativno iz vašeg života, kao i poticati ono pozitivno u vama.
 3. Kreirajte svoj učinkoviti dnevni raspored aktivnosti
  Balansiranje  između radnih obveza, odnosa i vašeg slobodnog vremena može biti izazov u današnjem  brzom stilu života i modernom društvu u kojem živimo. Ne ostavljajući dovoljno vremena za naše zdravlje i mir uma, naš dnevni raspored i skakanje s jedne aktivnosti na drugu ometa našu sposobnost da budemo prisutni u svakom iskustvu. “Osigurajte” svoju sadašnjost pravljenjem  rasporeda za sebe, koji će balansirati vaše odgovornosti, prioritete i obveze, ali i omogućiti vam, također, duži odmor i pomlađivanje.
 4. Oslobodite se prošlosti
  Naučiti kako živjeti u ovom trenutku , također predstavlja i lekciju za učenje kako procijeniti greške i napredak koji smo postigli, uspjehe i neuspjehe koje smo stvorili. Svi smo mi vezani za iskustva iz prošlosti, ali važno je da se osvrnemo s ciljem, umjesto neproduktivnog osvrtanja na prošlost i razmišljanja što je moglo biti. Oslobađanjem prošlosti, ne samo da će se osloboditi vaša pažnja za sadašnjost, već će vas također osnažiti kako bi naučili svoje lekcije i usredotočili svoje napore na ono što još uvijek možete promijeniti.
 5. Pokažite zahvalnost
  Biti zahvalni za ono što imate je jedan od najučinkovitijih i zadovoljavajućih načina kako živjeti u ovom trenutku. Svako od nas ima toliko blagoslova u svom  životu – naša obitelj i prijatelji, naše zdravlje, naši domovi, radna mjesta i interesi – i upravo prepoznavanje tih darova i blagoslova, potiče vas  da se usredotočite na danas, s otvorenim srcem  i stavom kojim ćete pokazati zahvalnost .
 6. Budite razigrani
  Djeca se  u sadašnjost  uključuju drukčije od odraslih.  Prvenstveno su fokusirani na potragu za prilikom, čak i u običnim  trenucima, da budu razigrani.  A mi, odrasli, s godinama gubimo interes u održavanju te dječje količine radosti, smijeha i zabave u našim životima . Odgovornosti u životu  tjeraju  nas i  vode ozbiljnijem pristupu u  našim svakodnevnim aktivnostima. Ostavljanje vremena za igru​​,  za trenutke smijeha, pjevanja uz radio, trčanja kroz park ili ples po dnevnoj sobi  i poticanja  razigranosti u svojoj svakodnevnoj  rutini, može biti odličan recept  za život u ovom trenutku i obnavljanje osjećaja zabave u našem  životu.
 7. Meditirajte
  Usredotočivanje  na sebe, na emocionalnom  ili  duhovnom nivou je  posebno zdrav način da pronađete osjećaj povezanosti s trenutkom. Biti prisutan u sadašnjosti u velikoj mjeri se može postići meditacijom i njenim različitim oblicima  radi generiranja unutarnjeg  mira, usredotočivanja na disanje i može vas potaknuti da živite u ovom trenutku. Bilo da je to u vjerskoj ustanovi, u yoga učionici ili čak i ležanje u krevetu prije ustajanja ujutro,  odvajanje vremena za meditiranje i povezivanje sa samim sobom  zaista može imati koristi u tom procesu.
 8. Budite pozitivni
  Negativnost je moćna sila – guta našu energiju, utječe na naše zdravlje i količinu sreće u našim životima. Po tom istom principu, prihvaćanjem da imate pozitivan stav ne mijenjate samo  način života u ovom trenutku, nego je to i  način da se osjećate sretnije,  budete više nadahnuti i smireni. Da biste osjetili povezanost sa sadašnjošću na pozitivan način pratite vaš unutarnji glas, tako što ćete za dobro izražavati zahvalnost, loše utjecaje ukloniti iz svog života.
 9. Hranite se zdravo
  Biti svjesni hrane i pića koje konzumirate  je način da budete prisutni u sadašnjem trenutku. S tako mnogo prerađene i nezdrave hrane,  raznih nezdravih dijeta i loših prehrambenih navika koje su okupirale naše društvo, nema boljeg načina za remont svoje prehrane, nego sa zdravim, svježim izborom, te davanjem  tijelu hranjivih  tvari. Dalje, ono što se odlučite jesti sada, postavlja temelje za buduće zdravlje.  Kuhanje  zdrave hrane, ne samo da će vas osloboditi dobivanja na težini i stresnih pitanja kasnije, nego je to jedan od najboljih načina da se povežete sa sadašnjošću i aktivno živite u trenutku. 
 10. Povežite se s voljenima
  Kada je u pitanju život u ovom trenutku, stara poslovica kaže “Ljubav je sve što nam je potrebno” i ona sadrži više istine nego što mislite. Druženje ili dijeljenje bliskih trenutaka s nekim koga volimo,  prijateljima, obitelji  ili partnerom,  izgleda nam kao da je svijet usporio i zaista budemo više usmjereni na sadašnjost … mi generalno ne razmišljamo o prošlosti ili brinemo o sutrašnjosti ili razmišljamo o odgovornosti, nego  se većina nas  apsorbira u društvo u tom trenutku. Neka vam prioritet bude povezivanje s onima koje volite – to je zdravo mentalno i emocionalno, te će vas ohrabriti da ostanete prizemljeni u sadašnjosti.

Život u sadašnjem trenutku je proces koji zahtijeva redovitu praksu, ali istina je da svi imamo taj samo sadašnji trenutak.  Što s njim učiniti, kako ga živjeti i usredotočiti se na sadašnjost je potpuno vaš svjesni izbor.

0