PRIHVATITE SEBE

Kad sam se tek započeo zanimati za rad na sebi, privlačili su me oni učitelji i metode, koje su mi nudile pristup i pomoć za mijenjanje sebe u bolju osobu, bez “mana” koje sam smatrao prijepornima. Također sam pokušavao razviti sposobnosti koje bi mi pomogle dosegnuti ono, za što sam smatrao da će me učiniti sretnim. Tako su me privukle terapije rasta – kao sredstvo za vlastito napredovanje.

Još uvijek me privlače, ali sad već iz drugog motiva. Sad tražim prihvaćanje i integriranje, a ne mijenjanje. Prihvaćajući, postajem svjestan dijelova sebe koje prije toga nisam poznavao; moja se osobnost proširuje i obogaćuje; obrasci se uravnotežuju; nastupa rast.

Pokušaj izbjegavanja ili promjene svega negativnog što opažamo, nastojanje da budemo bolji i da više volimo je na kraju zapravo poraz nad samim sobom. Možete pokušati izmijeniti sebe, ali – kad se borite protiv negativnoga, time ga samo  osnažujete. U borbi s negativnim, borite se protiv sebe i ne možete pobijediti. Samo uspijevate suzbiti negativne energije kroz odbacivanje sebe. Time se ne rješavaju podsvjesni konflikti i okolnosti se vraćaju, samo na drugome mjestu, u drugo vrijeme. Svakako, to nam ne daje pravo da zbog toga nastavimo djelovati na negativnosti, već jednostavno, da ne pokušavamo silom ostvariti promjene.

Rast se javlja kroz integraciju, a ne promjenu. Ne možete za rastom izravno tragati. Ne možete izravno tragati ni za promjenama na samom sebi. Integracija se događa nakon što iskreno prihvatite tko ste i što ste upravo ovaj tren, bez nastojanja za promjenom bilo kojeg dijela samih sebe. Upravo je traganje za promjenom ono osnovno stanje uma, kojim odbacujemo sebe.

PRIHVATITE SVOJE OSJEĆAJE

Da biste se integrirali i rasli, morate prihvatiti i iskusiti svoje osjećaje, ma kakvi oni bili. Ako vam nešto nije uspjelo, pa ste razočarani, tada prihvatite i iskusite svoje razočaranje. Ako se zbog nečega ljutite, prihvatite i doživite ljutnju u cijelosti. Ako ste pod nekom prisilom, prihvatite i proživite svoj osjećaj prinude. Upamtite, time vam ne želim reći da trebate djelovati na bilo koji od ovih osjećaja ili biti njime motivirani; samo vam kažem da se ne smijete opirati da taj osjećaj i osjetite.

  Kad svjesno prihvatite i iskusite energiju, dolazi do pročišćavanja.

Izvor: Emocionalno pročišćavanje, John Ruskan

0