MOĆ ZAHVALNOSTI

ŽELITE LI BITI SRETNI ? BUDITE ZAHVALNI !

Zahvalan um je veliki um, koji će jednom privući velike stvari.  Platon       

Zahvalnost je najljepša vrlina koja izvire iz duše.  Henry Ward Beecher        

Esencija sve lijepe umjetnosti, sve velike umjetnosti, je zahvalnost.  Friedrich Wilhelm Nietzsche

Nezadovoljni ste?

Zašto smo sve manje zahvalni iako posjedujemo sve više? U ovomu našem društvu toliko smo izloženi mnoštvu stvari da postajemo neosjetljivi na istinske vrijednosti u našim životima pa nam je potrebno sve više, sve jači podražaji. To je poput svakidašnjeg uzimanja droge: s vremenom razvijete toleranciju pa vam je za postizanje željenog učinka potrebno sve više. A l i , to nije jedini izvor naše žudnje. Neki smatraju da moraju biti opsjednuti onime što im nedostaje, jer smatraju da će ih negativno žarište prisiliti na nalaženje rješenja. Neprestano razmišljaju, analiziraju i prosuđuju je li nešto ili netko dovoljno vrijedan. A l i , izbor kritiziranja umjesto promatranja stvara grubu energiju, spremnost na nezadovoljstvo – i l i čak uzrujanost, ogorčenost i gnjev. To su posljedice raskoraka uma i srca. Analiza i prosuđivanje su funkcije uma, koji procjenjuje vrijednost, dok srce doživljava. Um traži probleme, a srce nalazi rješenja.

Štoviše, kad razmotrimo svoje stanje nezadovoljstva, opažamo da smo sami najveće prepreke vlastitoj sreći. Što god nam se dogodilo, izvor našega najvećeg očaja jest ono što se događa u nama – u našim umovima i mislima, u našim težnjama i nastojanjima.

Možda zvuči pojednostavljeno, ali što bi se dogodilo kad bismo jednostavno prestali analizirati i brinuti – kad bismo jednostavno prestali biti nezadovoljni? Naša potreba za nadmetanjem pretvorila bi se u suosjećanje, a opsjednutost stjecanjem u zahvalnost. Naša bi se energija – i naša povezanost s Univerzumom – preusmjerila s ogorčenog otpora prema voljnoj prijemljivosti. Svijest življenja iz srca presudno je važna za stvaranje čudesne sudbine.

Cijeloga života i duboko u sebi tražite ono za što možete biti zahvalni. Uz dosljednu i svjesnu zahvalnost nećete opaziti samo dramatične promjene u svojoj svakidašnjoj sreći, već i velike promjene u dugoročnim životnim rezultatima.

DNEVNIK USPJEHA

Da bih vam olakšala taj proces, preporučujem vam vođenje dnevnika zahvalnosti i uvažavanja. Za tu svrhu možete imati posebnu bilježnicu i l i o zahvalnosti možete pisati u svoj dnevnik uspjeha. Svake večeri prije spavanja zabilježite ponešto od onoga za što ste toga dana bili zahvalni. Obuhvatite velike stvari za koje možete biti zahvalni, ali opazite i male darove života kao što su miris proljetnog jorgovana, ptičji pjev u ljetno jutro ili blistanje netom napadalog snijega na mjesečini. To nije tek klišej-upozorenje da valja uživati u malim životnim radostima. To je dio stvaranja vaše svijesti i energije, a vaša spremnost da uvažavate i uživate čak i u jednostavnim stvarima privući će veliko obilje radosti.

Zahvalnost ne ograničavajte na vanjski svijet. Svaki dan zapišite nekoliko svojih značajki koje uvažavate i cijenite. Taj proces pojačava energiju samopouzdanja te vas potiče doživljavati sebe kao osobu koja zaslužuje ohrabrenje. Osim toga, na taj način nastaje rezonancija samopoštovanja, kojom ćete privući poštovanje i zahvalnost drugih. Omiljene stvari iz svojega dnevnika zahvalnosti možete ispisati u obliku popisa, koji ćete pročitati kad god vam u potištenosti bude potrebno nešto što će vam popraviti raspoloženje i l i kad vam um zaglavi i kad osjetite potrebu da svijest usmjerite srcu. Mnogo toga lijepog, dirljivog, uzbudljivog  i l i  duboko emocionalnog može pobuditi zahvalnost.

A l i , kad se izgubimo u stresu svakidašnjeg života, zaboravljamo sve na čemu možemo biti zahvalni i usredotočujemo se na negativno – a tada nam popis može biti koristan. Uporabite ga da bi se podsjetili na sve za što možete biti zahvalni. Osobno često čitam svoje bilješke zahvalnosti. Kad mi postane preteško, pročitam ih kako bih se podsjetila na sve divno što sam u životu doživjela. Neke od tih bilješki su smiješne pričice o mojoj djeci i nećaku, a neke su prelijepa sjećanja na daleka putovanja, skijanja, planinarenja i rafting na brzim vodama.

Sjećam se kako sam jednom naišla na teškoće s klijentom u teškoj depresiji. Naše me je usklađivanje – ili povezivanje energija – doista dotuklo i znala sam da se moram osloboditi tog energetskog utjecaja te ući u svijest usredotočenu u srcu. Uzela sam svoj popis zahvalnosti i čim sam pregledala njegov sadržaj, osjećala sam se sretnije.

Svoju vještinu zahvalnosti možete usavršiti pomoću tehnike koju nazivam: “Stani, odustani i prihvati”. Kad god ste potišteni zbog nečega, stanite, odnosno prestanite raditi ono što ste radili. Postanite svjesni svojih misli, a potom odustanite od negativnosti – i bez obzira na to je li posrijedi zabrinutost, osuđivanje ili nezadovoljstvo, recite: “Mogu odustati od toga” i jednostavno odustanite! Tada – gdje god jeste i što god činite – odmah prihvatite stav zahvalnosti. Pronađite nešto u svojem okružju za što sada možete biti zahvalni. Ako u sadašnjem trenutku ne nalazite ništa, sjetite se nečega Pozitivnog sa svojega popisa.

Što ćete više vježbati, to ćete lakše izvoditi tu zapanjujuću promjenu energije – čak i u teškim trenucima.

Iz knjige: Sandra Anne Taylor, KVANTNI USPJEH

1025