Ova priča je za vas ako smatrate da ne postoji izlaz iz pojedinih životnih situacija!

RAZVIJAJTE vjeru u sebe, ustrajnost , svakodnevnu motivaciju, unutarnju snagu…

POUČNA PRIČA

Kako je najbolje suočiti se s izazovima ili teškoćama koje život nosi?“

Mlada djevojka jednom se požalila svom ocu kako joj je teško u životu i kako nema više snage nositi se s problemima s kojima se stalno susreće. „Čim se suočim s jednom poteškoćom i riješim je, druga se odmah pojavi“, žalila se djevojka.

Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju, stavio na štednjak tri lonca, napunio ih vodom i upalio vatru. Kada je voda zakuhala, u prvi lonac stavio je mrkvu, u drugi jaje, a u treći zrno kave i poklopio ih.

Djevojka nije ništa shvaćala i stalno je ponavljala da želi neki pametan savjet, a otac joj je rekao neka se strpi.

Nakon nekog vremena ugasio je sva tri plamena i upitao kćer što vidi u loncima. „Mrkvu, jaje i zrno kave“, odgovorila je kćer.

Zamolio ju je da opipa mrkvu i uvidjela je da je mekana; zamolio ju je da oguli jaje i bilo je tvrdo; te da pomiriše kavu i osjetila je kako ugodno miriše.

„I što s tim?“, djevojka je i dalje bila zbunjena.

„Vidiš kćeri“, započeo je otac, „i mrkva i jaje i zrno kave su se suočili s istom teškoćom – vrelom vodom. Svatko se od njih teškoći suprotstavio na svoj način. Mrkva je bila tvrda, ali voda ju je omekšala i ona je oslabila. Jaje je čuvala tvrda ljuska, ali ne zadugo, i ono se promijenilo iznutra. A kava… kava ne samo je ostala ista, već je promijenila vodu.“

„Da, i?“, upitala je kćer znatiželjno.

„Jesi li ti, kćeri moja, mrkva koja je jaka i čvrsta, ali čim naiđeš na teškoću gubiš snagu i slabiš? Ili si jaje koje je meko iznutra, a jako izvana, ali čim naiđeš na teškoću mijenjaš se iznutra i srce ti postaje tvrdo? Ili si zrno kave koje mijenja svoju okolinu koja uzrokuje teškoće u nešto ugodno?

Razmisli, kćeri moja, kako je najbolje suočiti se s teškoćama koje život nosi?“

561