Što je to toliko super u empatima?

Već godinama nas okružuje izraz EMPAT, a mnogi ni danas ne mogu potvrditi što to točno znači. Biti empat je dar, dar kao slikanje, pisanje, dar kao talent za ‘mjuzu’, jednostavno dar koji neki imaju, a drugi ga nemaju. Empatija je dar čitanja emocija i energije koje okružuju neko biće, njihovih osjećaja i sl. Nešto kao jako, ali zaista jako razvijena i izbrušena intuicija koju svi imamo, ali često zanemarujemo. Da, ta ‘ala’ intuicija, ali milijun puta jača. Zbog te mogućnosti čitanja drugih bez neke posebne „naobrazbe“, kao i osjećanja tuđih emocija, empati su vrlo moćni ljudi. Ali nije im žao otići, ako dobiju dovoljno znakova da niste baš osoba i pol i da glumite. Oni se ne daju prevariti, vjeruju sebi i znaju da ih taj osjećaj nikada nije iznevjerio. Ukratko empati su odlični u umijeću razumijevanja drugih. Dar koji očito nisu dobili svi, no kada bi poželjeli biti na tren ’empatičniji’ prema nekome, bili biste, je li? Ima ljudi koje nikada nisu suosjećajni prema nikome i to je loše, jer empati danas ne gube vrijeme na ljude koji ne vole mir, ljubav, smijeh, radoznalost i razigranost duha. 
Odlični su, dakle, u čitanju govora tijela, stoga jako brzo mogu odrediti jesi li ti zaista ono što govoriš da jesi ili samo lažeš. Odlično čitaju i podsvjesnu mimiku lica koja također mnogo otkriva o nama samima, kada je zaista na podsvjesnoj razini. Zato jako brzo mogu utvrditi s kim zapravo imaju posla. Znaju da li se skrivaš iza neke maske ili si zaista ono u što druge uvjeravaš da jesi. Mogu ti pomoći kada zatreba oko poravnanja emocija, usklađenja uma, duha i tijela i smatram da svatko tko ima ‘suosjećajca’ za frenda i/ili u obitelji, je pravi srećković. 
Ustvari, mnogo veći dar jest osjećanje tuđih emocija, poput boli, veselja, ljubavi, patnje ili ljubomore. Znaju dobro kada se nađu u blizini nekog kakvom energijom taj zrači. Danas novija generacija empata ne poklanja više pažnju na one koji ne poklanjaju pažnju dobrim i ‘elegantnim stvarima’. Svoje živote neće podrediti energetski neizbalansiranim bićima, koji odbijaju raditi na sebi.  Definitivno osjećaju kada ih netko ne voli ili je na njih ljubomoran kao i kada im netko „podmeće nogu“. I jako rijetko žele boraviti pored nekog tko isijava negativnost, mržnju i slične emocije bez prestanka. Nisu previše zainteresirani imati interakcije s ljudima koji stalno tračaju i nemaju kvalitetnih tema za razgovor ili s ljudima nad kojima vlada ego. Empati, ustvari, ne vole gubiti vrijeme na tričarije, jer znaju da dugoročno loša životna podloga ostavlja i njih bez vitalne snage za opstanak. Ako imate sreće imati nekog od prijatelja ili člana obitelji i sami znate da uvijek znaju kada pokušate sakriti emocije od njih. Ako osjećaju da se nešto neatraktivno događa oko vas, uvijek će vas o tome pitati i pomoći riješiti vam neku situaciju koja je neugodna po vas. Zato je baš ‘cool’ imati prijatelja, koji znaš da ti čuva leđa, bez neke fige u džepu. Empati također znaju kada im se netko „uvlači u guzicu“ za postizanje nekog cilja, tako da ako nabasate na empata, ne bih vam preporučila da mu prodajete maglu, jer nema od toga neke koristi. 
Ako su baš primorani zbog posla ili škole biti u nekom trajnijem kontaktu s vama nekako će i to ‘izdurati’, ali ako ste zaista netko prepun negative, gnjeva, jala i inih emocija s njima nećete ostvariti  neki duboki kontakt. Mogu dati dobar savjet i nije im žao odvojiti svoje vrijeme da vam bude bolje i kvalitetnije u životu. Tako da zaista dok god imate nekog empata pored sebe, zadržite ga ljubavlju, mirom, prekrasnim djelima na sebi, jer to su kvalitete koje empati i žele pobuditi u svima.Tako da ako imate nekog frenda ili frendicu koji je empat, kada vam kaže makni se od te osobe, zaista se makni. Oni znaju! Živjeli empati.
P.S. Iz intuicije koju svi imamo i radom na sebi možemo se „izbrusiti“ u empata. Nadam se, iako ima onih koji se ne nadaju.

Autor: Nera Crnčić – Reiki terapeut, NLP coach

464