ČETIRI TIJELA SVAKOG LJUDSKOG BIĆA

Svako ljudsko biće sastoji se od četiri tijela koja egzistiraju svako na svojoj razini.

FIZIČKO TIJELO

Naše osnovno tijelo koje egzistira na svjesnoj razini je fizičko tijelo. To je gusto materijalno tijelo koje pomoću pet osjetila komunicira s okolinom. Gusta materija vibrira niskim frekvencijama i očituje svjesnost na fizičkoj razini. Specifičnost ove razine jest trodimenzionalnost prostora i jednodimenzionalnost vremena.
Na drugim razinama se gubi osjećaj fizičkog tijela.

ETERIČNO TIJELO

Najbliže fizičkom tijelu je eterično tijelo koje vibrira većom frekvencijom od fizičkog. To je nevidljivi aspekt fizičke razine. Osjećaj svijesti u eteričnom tijelu događa se u vremenu prije spavanja i poslije buđenja, odnosno kad nismo sasvim budni. Tada smo teški, gotovo nepokretni, ali registriramo senzacije. Energija iz viših razina ulazi u fizičko tijelo preko čakri na površini eteričnog tijela. Eterično tijelo je osjetilni aparat koji omogućava ispravno djelovanje fizičkih osjetila i to je neposredna veza s materijalnim svijetom.
Astralno tijelo je, ustvari, dio s eteričnim tijelom. Emocije i želje predstavljaju astralno tijelo. Kad sanjamo mi smo u astralu. Kod druženja s drugim ljudima osjećamo njihove emocije i njihovo astralno tijelo. Astralno tijelo neposredno predstavlja fizičko, samo s finijim vibracijama. Astralno tijelo opskrbljuje fizičko tijelo životnom energijom iz svemira preko sedam čakri t.j. sedam energetskih središta, koja su smještena duž kičme.

MENTALNO TIJELO

To je misaono središte koje komunicira s eteričnim i fizičkim tijelom i zovemo ga dušom. Duša komunicira s drugim osjetilnim stvorenjima putem misli i s beskrajnim umom. Pri liječenju važnu ulogu ima mentalno tijelo, jer se baš tu stvaraju mnoge greške, odnosno bolesti. Poremećaj se prenosi na eterično tijelo, a dalje i na fizičko. Negativne, a također i pozitivne misli, prenose se do fizičkog tijela. Fizičko tijelo i tok života, odnosno kvaliteta zdravlja, određeni su sposobnošću međuovisnosti sila koje se povezuju s dušom.

SPIRITUALNO TIJELO

Spiritualno tijelo vibrira najvišim vibracijama i na spiritualnoj razini. To je stanje beskrajnog uma. U budnom stanju se spiritualna energija izražava kao snaga volje, mudrost, kreativnost, inventivnost, genijalnost ili duboka spiritualnost. Na spiritualnoj razini energija se isijava i preobražavajući se biva dostupna nižim razinama. Ljudski duh nije samostalan kao prijašnje razine, već je odraz sveukupnosti svijeta. Slabljenje komunikacije s cjelinom slabi i spiritualno tijelo, što se nadalje odražava i na ostala tijela, pa možemo očekivati određene promjene i na fizičkom tijelu.
Dakle, bolest sa spiritualnog tijela prelazi na fizičko. Tako možemo lako pretpostaviti odraz pozitivnih, odnosno negativnih misli na fizičku razinu. Isto tako, energija kreira najbolje ozdravljenje djelujući s ove razine.
Prosvjetljenje je otvaranje spiritualne razine i naziva se još kozmička svijest, samadhi, nirvana, satori. Ovdje se podsjećamo na relaciju: «Što bi gore, tako je i dolje». Mislimo na razine o kojima smo upravo govorili.

MANTRANJE

Ono što smo govorili prije, možemo nastaviti koristiti funkcionalno u praksi. Praktično djelovanje postiže se mantrama. Zato posebnu pozornost posvetite mantrama. One djeluju na fizičko tijelo tako da se pozitivne misli, izrečene, zamišljene, mantrane na višoj razini, odražavaju identično na fizičko tijelo. Ono što je stvoreno na višem nivou odražava se na fizičkom. Što je gore to je i dolje. Uz izraženu vizualizaciju i imaginaciju, koje su osnova ovakvog djelovanja, mi u mislima uobličimo što jaču želju u smislu osmišljene mantre. Želja je gorivo neophodno da se energija prenese s jedne razine na drugu. Bez toka energije nema učinka. Sjetimo se one poznate rečenice Emila Couea:
“Svakog dana u svakom pogledu sve više i više napredujem”
Mnogi su imali koristi, baš od te mantre. Ona obuhvaća općenito sveukupnost provođenja svih želja na fizičku razinu, sa željom napretka i svekolikog poboljšanja. Isto tako možemo precizirati želju za poboljšanje na određenom dijelu i na određeni način. Vizualizacija i imaginacija bolje uobličuju naše misli i slika koja je tako stvorena predstavlja put za našu želju. Naša je želja tako kanalizirana i smanjeno je rasipanje energije. Svatko može osmisliti svoju pozitivnu mantru u ovisnosti o tegobama, odnosno željama. Pri odabiru mantri treba imati na umu da se mantra kreira na pozitivni način.

Kaže se: “Ja se osjećam dobro” ,a ne: “Ja se ne osjećam loše”.

1750