Opustite se i riješite se napetosti, nervoze, stresa i umora…

LOVOR će vam pomoći da se opustite za jako kratko vrijeme i riješite se napetosti, nervoze, stresa i umora…

Za opuštanje

Uzmite jedan osušeni list lovora, stavite ga u posudu u kojoj može gorjeti, zapalite ga i izađite iz prostorije u kojoj je zapaljen. Poslije desetak minuta lovorov list će izgorjeti, a prostorija će biti puna mirisnog dima koji će stvoriti posebnu atmosferu.

Lovor sagorijevanjem oslobađa specifične sastojke koje nam pomažu ublažiti umor te će nam pomoći da se opustimo.

Dobar je za imunološki sustav, vid, kožu…

Lovor je vrlo poznat i cijenjen začin još od antičkog vremena, gdje je bio simbol mudrosti, mira i zaštite, podjednako korišten i u gastronomiji kao i u medicini. Nutritivni sastav pokazuje da je lovor prava ljekovita riznica koja se oslobađa tijekom kuhanja.

Lovor obogaćuje antioksidativni potencijal hrane, čime se doprinosi jačanju imunološkog sustava, zaštiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala, zacjeljivanju rana i zaštiti od virusa.

Vitamin A koji se u značajnim količinama nalazi u lovoru doprinosi boljem vidu, održavanju i zaštiti sluznice i kože, pomaže u smanjenju rizika od raka pluća i usne šupljine.

Lovor je od antike bio vrlo cijenjen kao sveto drvo čije su se grančice darivale pobjednicima i pjesnicima kao znak najveće počasti i slave.

Sveto drvo Apolona

* U Starom vijeku lovor je smatran svetim drvom boga Apolona. Sve što je bilo povezano s bogom Apolonom bilo je u vezi s lovorom. I na starom kovanom novcu Apolon je prikazan s vijencem lovorike na glavi.

* Rimski vojskovođe, kad bi se vraćali s ratnih pohoda ulazili su u Rim ovjenčani lovorovim vijencem.

* Imperator Tiberije se s vijencem lovora na glavi krio pod krevetom za vrijeme grmljavine.

* Imperator Klaudije se u vrijeme epidemije kuge preselio u Laurentium poznat po lovorovim šumama vjerujući da isparavanje lovora sprječava širenje zaraze.

* Neron se za vrijeme kuge krio u svom lovorovom gaju.

* Rimski gurman Apicius smatrao je ovu biljku nezamjenjivim začinom.

* Karlo Veliki je 812. godine stavio lovor na spisak biljaka koje se moraju uzgajati u njegovim vrtovima.

Izvor: Net.hr

145