Pomognimo si drevnom mudrošću joge – ČAKRE

Čakre su energetska središta, transformatori energije, koji naše tijelo povezuju s univerzalnom svemirskom energijom (ta svemirska energija u različitim kulturama nosi različita imena: chi, prana, orgon, životna energija). One tu energiju usisavaju, dijele na sastavne dijelove i po energetskim kanalima šalju u žlijezde s unutarnjim lučenjem, živce i krv.

Prva, najniža čakra, energetski centar u tijelu, zvana Muladhara, hrvatski korijenka, nas poput korijena veže za naše stanište, za zemlju. Vrlo je važna, jer bez osjećaja uporišta, potpore i uzemljivanja teško preživljavamo. Ako je korijenska čakra poljuljana, uzdrman je čitav naš svijet, cijela naša egzistencija.

SEDAM TRADICIONALNIH ČAKRI U PROSTORU TIJELA

U Sanskritu riječ čakra znači kotač. Čakre se pojavljuju kao svijetlo obojeni diskovi koji se ubrzano vrte oko kraja nečeg nalik dugačkoj osovini ili stalku. Promjer čakre je oko 8 centimetara i stalno se okreće oko središnje osi. Glavna funkcija čakri je da održe Sebstvo (Univerzalnu svjesnost), povezanu sa svjetovima i dimenzijama pojavnog svijeta. U tom svojstvu čakre služe kao vrtlozi kroz koje prana može ući u pojavni svijet. Uz to što služe kao vrtlozi, čakre prenose i preoblikuju pranu u različite frekvencije (tonove).

Prva čakra (Muladhara)

U Sanskritu mula znači „korijen“, a Adhara „podržavati“.
Kada funkcionira ispravno, osoba će se u fizičko materijalnom svijetu osjećati sigurno i ugodno. Osoba neće biti primorana opravdavati svoje postojanje i svoje pravo da bude tko jest. Upravo iz Muladhara čakre proizlazi Kundalini Shakti, tj. najjači izvor prane u ljudskom energetskom sustavu. Muški spol čakre je lociran na bazi kralježnice, a ženski spol se otvara 14 cm niže, ispod bedara. Regulira prijenos i preoblikovanje energije u nogama i stopalima te donjem dijelu torza, od perineuma do točke 10 cm iznad njega.

Druga čakra (Svadhisthana)

U Sanskritu Svad znači onaj „koji pripada sebi“ i Dhisthana znači „njegovo pravo mjesto“. Iz muškog spola lociranog u glavnom (muškom) Sushumna meridijanu na leđima oko 9 cm iznad prve čakre, čakra se prostire prema naprijed do točke u ženskom (konceptualnom) meridijanu, 6 cm ispod pupka. Njezino područje odgovornosti uključuje seksualno funkcioniranje i spolnu orijentaciju kao i kreativnost i vitalnost, a regulira i autentičnu emociju ljutnje.

Treća čakra (Manipura)

Na Sanskritu Manipura znači „grad dragulja“. Potječe iz Sushumna meridijana točno iza solarnog pleksusa. Iz te točke nastanka rasprostire se prema naprijed do točke koja odgovara dnu prsne kosti gdje se direktno otvara u konceptualnom meridijanu. Manipura čakra se primarno odnosi na ljude, mjesta i stvari , kao i osobne ideale, institucije, zajednice i obitelj. Regulira sve od osjećaja pripadnosti, prijateljstva, povjerenja, zadovoljstva, predanosti pa do mogućnosti da se ostane staložen i smiren tijekom teških razdoblja.
Također i status, emocionalnu intimnost i utjehu. Kada čakra zdravo funkcionira osoba će se osjećati zadovoljno i osobni integritet neće podrediti potrebi za sudjelovanjem ili pripadanjem. Treća čakra regulira emociju straha tj. kada je blokirana pojavit će se strah.

Četvrta čakra (Anahata)

Na Sanskritu Anahata znači „nepobjediv“. Proizlazi iz Sushumna meridijana na točki koja odgovara 8. kralješku i širi se prema naprijed do centra prsne kosti na prednjoj strani tijela. Srčana čakra podržava sva osobna prava.
U duhovnom svijetu, srčana čakra podržava prava na duhovni rad i kada je to prikladno – dijeljenje duhovnog iskustva. Čak i kada postoje unutarnja i vanjska protivljenja, od individualnog uma i ega, te od ljudi, institucija i kulture. Također je bitno naglasiti da nečiji „centar“ ima svoje temelje na razini srca. Za osobu koja se razvija to će biti ljudsko srce, za razvijenu će to biti srčana čakra, dok će za prosvijetljenu osobu to biti atman (sebstvo ili jastvo) koji proizlazi s desne strane srčane čakre. Četvrta čakra regulira emociju boli.

Peta čakra (Vishuddha)

Na Sanskritu Vishuddha znači „čista“. Proizlazi iz točke na Sushumna meridijanu koja odgovara trećem kralješku točno ispod medulla oblongata. Možemo ju opisati kao čistu jer pročišćava emocije stvorene iz energija proizašlih iz druge do četvrte čakre i preoblikuje ih u neuvjetovanu radost. Dodatno, peta čakra regulira samoizražavanje što pogotovo uključuje verbalno izražavanje osjećaja, emocija, intelekta i duhovnosti.
Sposobnost zdravog funkcioniranja pete čakre određuje koliko će prostora osoba zauzeti i koliko lagano će se pojavljivati i izražavati kroz svoje energetsko polje te ovojnice (funkcije i aspekti uma).

Šesta čakra (Ajna)

Na Sanskritu Ajna znači „zapovijed“. Pojavljuje se iz Sushumna meridijana točno iznad gornjeg nepca i širi se gore i naprijed do točke između obrva. Volja je bitna funkcija šeste čakre kao i ljudska namjera. Sposobnost da se vizualizira, imaginacija, deduktivno rezoniranje, konceptualizacija, racionalno rješavanje problema, intuicija i ekstra senzorne sposobnosti poput raspoznavanja energetskih polja, predviđanje, vidovitost, hipnoza i slično proizlaze iz šeste čakre. Uz ajna čakru ne veže se niti jedna emocija.

Sedma čakra (Sahasrara)

Na Sanskritu Sahasrara znači „lotos od tisuću latica“.
Sedma čakra se pojavljuje iz Sushumna meridijana na točki 3 cm iznad šeste čakre unutar glave i širi se izravno prema gore do točke na vrhu glave. Tek nakon što sedma čakra postane aktivna osoba će moći funkcionirati sa svjesnom svijesti na višim dimenzijama iznad osobnog prostora tijela. Nakon što se kundalini podigne do sedme čakre moguća je spoznaja transcendentalne svijesti iznad ograničenja koje nameće fizičko materijalno tijelo. Uz sedmu čakru se ne veže niti jedna emocija…

ISTINOLJUBIVOST JE TEMELJNI UVJET OPORAVKA SVIH ČAKRI

Čakre su zapravo stožasti vrtlozi, koji se vrte velikom brzinom i metaboliziraju energiju, a boje čakri povezane su s frekvencijom energije, koju čakra metabolizira pri određenoj brzini.
Svaka čakra ima svoju prednju i stražnju stranu. Prednja strana povezana je s čovjekovim osjećajima, stražnja s voljom.
Čovjek je zdrav, ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije; što više energije protječe kroz čakre, čovjek je zdraviji. Ako čakra ne može metabolizirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab, pa pojedini dijelovi tijela nisu opskrbljeni s dovoljno energije. Stoga postepeno nastaju kvarovi i smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnoj razini čovjekovog postojanja.

Opće preporuke za pokretanje korijenske čakre, za uzemljivanje

 • Postanite tjelesno aktivni, puno se krećite.
 • Postanite svjesni svojih stopala i nogu.
  Odlazite u šetnje i povremeno radite čučnjeve.
 • Potražite vezu sa zemljom. Pođite u prirodu, radite u vrtu.
 • Jednom na dan priuštite si kratku masažu stopala.
 • Nosite crvenu odjeću ili u stanu koristite crvene materijale.
  Sjednite na crveni prekrivač za kauč. Stavite na stol crvenu ružu.
 • Samoglasnik “u” potiče prvu čakru.
  Sjednite uspravno, duboko udahnite kroz nos
  i s izdahom neka se oglasi glas “u”.
  Tu vježbu izvodite ako možete i 5 minuta.
 • Slušajte afričku glazbu i bubnjeve
 • Plešite, ali ne baletno na prstima,
  već “afričkim stilom” punim stopalom.
 • Potražite Trance dance plesnu večer i izrazite se do kraja, isplešite
  sve svoje strahove…

Afirmacije
Više puta na dan, pogotovo prije spavanja šapnite polako i opušteno:
Sve više obraćam pozornost na potrebe svog tijela.
Sasvim svjesno osjećam svoje tijelo – kad stoji, sjedi i leži.
Oslanjam se na snagu prirode i puštam da me zemlja nosi.


1067