Svjesno i nesvjesno biće, moć pozitivne autosugestije

Razvijajte pozitivno razmišljanje

Potrebno je znati da u nama istodobno postoje dva bića, svjesno i nesvjesno.

Svjesno biće je mirni, tihi dio i budna prisutnost koja obraća pozornost na sve što iskušavamo bez prosuđivanja, a nesvjesno posjeduje izvanrednu, nepogrješivu memoriju koja, a da mi to i ne znamo, bilježi najsitnije događaje i najbeznačajnije činjenice iz naših života. Osim toga, lako i bez otpora prihvaća bilo kakvu sugestiju. A kako nesvjesno biće, kroz mozak, kontrolira rad svih naših organa, koliko god to izgledalo nevjerojatno, da ako nesvjesno “vjeruje” da neki organ radi dobro ili loše, on stvarno počinje raditi dobro ili loše.

Postojanje nesvjesnog bića lako se može dokazati uz malo truda. Dovoljno je analizirati neke pojave i nad njima se malo zamisliti. Evo primjera:

Svi znaju što je somnambulizam, tj. mjesečarenje. Mjesečar se diže noću, a da se pri tom ne probudi, izlazi iz svoje sobe, odijeva se ili ne, spušta se niz stepenice, prolazi kroz hodnike i obavlja neke poslove, vraća se u svoju sobu i ponovno liježe, a sljedeći dan vrlo je iznenađen kad ustanovi da je učinjen posao koji prethodni dan nije uspio završiti. On je, međutim, bio taj koji je to učinio, iako o tome ništa ne zna. Kakva je moć mogla upravljati njegovim tijelom, osim one nesvjesne, one koja čini njegovo nesvjesno biće?

Nesvjesno biće, ne samo da upravlja funkcijama našeg organizma, već upravlja svim našim aktivnostima bez obzira na to kakve su one. Nesvjesno biće nazivamo „uobraziljaili „umišljanje” i, suprotno raširenom uvjerenju, ONO je pokretač našeg djelovanja, a ne volja.

Naša podsvijest nikada ne raspravlja s nama, već prihvaća ono što joj sugeriramo.

Svijest je dio uma koji razmišlja i njoj pripada aktivnost opredjeljivanja. Na primjer, birate glazbu koju ćete slušati, hranu koju ćete kuhati, posao koji ćete raditi, obrazovanje koje želite steći, mjesto u kojem ćete stanovati… Dakle, svijest donosi odluke. 

Svoje stavove, uvjerenja i ponašanja možemo mijenjati autosugestijom ili afirmacijom (to je namjeran ili nenamjeran proces samouvjeravanja) za našu dobrobit.

Autosugestija (afirmacija) predstavlja sugestiju upućenu samome sebi radi svjesnog ili nesvjesnog utjecaja na ponašanje, stanje duha ili tijela. 

Da bi sugestija bolje “prošla” do podsvijesti i tamo se ostvarila, svijest treba prvo umiriti, dovesti u stanje između sna i jave. U tom su stanju mozak i um otvoreniji za sugestije, autosugestije i bljeskove kreativnosti. Meditacije su odlične za smirenje uma, a smireno stanje uma je jako bitno za učinkovitost sugestije ili autosugestije.

Jednostavnije, svaka misao na koju pomislimo i svaka riječ koju izgovorimo je autosugestija.

To su izjave svima dobro poznate poput: opet kasnim, baš sam nesposoban, moj život nema smisla, ja sam uspješna, ja sam zdrava, osjećam se fantastično…

To mogu biti pozitivne i negativne izjave ili misli, ali cilj uspješno primijenjene autosugestije je usmjeriti se samo na one pozitivne, kao npr. „Ja sada imam dovoljno vremena, energije, znanja i novaca da ostvarim sve svoje želje“.

Bitno je naglasiti da bit pozitivne autosugestije nije samoobmanjivanje, nego osvještavanje vlastitih mentalnih snaga.

Razvijanje pozitivnog razmišljanja je jedna od najmoćnijih životnih strategija – tehnika koja je u stanju u kratkom vremenu potpuno promijeniti naše stavove o životu i time potpuno izmijeniti ono što stvaramo i uz nju možete postići sve što želite u životu.

486