Unikatna joga za 21.stoljeće – Kundalini yoga

Kažu da su tri stvari najbitnije za naše zdravlje:  zdrava prehrana, dobar san i vježbanje.

Kad kvalitetno zadovoljimo te tri stavke, osjećamo se odlično i naše tijelo je vitalno, živahno, um alertan, a duh-budan..

Svjesniji smo sebe, zadovoljniji; imamo više energije, volje, entuzijastičniji smo prema životu i svemu što on donosi.

Lakše privlačimo stvari, pozitivniji smo i vjerujemo u sebe.

Sjajeći iznutra, sjajimo izvana; pomlađujemo se, u balansu smo, svi naši organi savršeno funkcioniraju, sretni smo i zračimo.

Puno puteva vode do spomenutog, no ja bih s Vama rado podijelila svoj – Kundalini jogu.

Joga je sustav fizičkih vježbi, raznih tehnika disanja, povezivanje sa sobom uz tu sinergiju, razvijanje svjesnosti, uživanje u sebi i u moći sadašnjeg trenutka.

Joga je nekad bila tajno skriveno znanje, dostupno samo izuzecima. S najvećom tajnošću i poštovanjem se gledalo na nju. O njoj se malo znalo i malo govorilo, a oni koji su imali taj blagoslov da dođu do nekog jogija skrivenog u pećinama Himalaje; godinama bi prakticirali jednu vježbu ili meditaciju koju bi dobili od svog učitelja.

Za usporedbu s današnjicom… mi sada odemo na internet i u google preglednik upišemo termin „joga“ i izlazi nam na stotine stranica, članaka, vježbi, videa… Informacije i znanje više nisu skriveni u pećinama Himalaje, već su tu, kao nikad prije tako dostupni i opipljivi.

Ali tu je opet jedan problemčić, pošto smo mi društvo tehnologije i novog doba, više uživamo u surfanju internetom i „guglanju“, nego življenju i iskušenju pročitanog/otkrivenog.

Stalno odgađamo da počnemo jesti zdravije, krenut’ ćemo na vježbanje „od ponedjeljka“ i sl. Odgađajući to, odgađamo svoj život; pravo na sretniji i svjesniji život.

A znamo svi koliko nas (često) muči svakodnevica, svaki dan nam je sve tjesnije u njoj; žudimo za mijenjanjem kože, žudimo za nečim što će nas usrećiti, ojačati i pomoći nam da čim više uživamo u ovom putovanju zvanom – život.

Zato je moja namjera da Vas kroz ovu kolumnu inspiriram da ne pročitate samo ovaj tekst, već želim od srca podijeliti neke vježbe i meditacije iz tradicije Kundalini joge po Jogi Bhajanu.

Nadam se da ćete vježbati sa mnom i dopustiti si osjetiti dobrobit ovih moćnih tehnika.

Kundalini joga je joga za kućanice, što znači za moderne ljude 21.st. s poslom, obitelji, djecom i inim brojnim obvezama. Potpuno je prilagođena našem načinu življenja. Ne moramo biti dugogodišnji jogiji da bi ju prakticirali, ne moramo biti posebno fleksibilni, imati skupocjene prostirke, posebnu odjeću.. Jedino što trebamo je naša volja, to je naš potpuni outfit.

Ona je također i za borce, neustrašive i uporne i u biti naposljetku, od svih nas to upravo čini; pomiče naše granice, ono za što smo mislili da je nemoguće čini mogućim, pretvara nas u lavove i lavice koji znaju što žele, tko su i kako manifestirati željeno na plemenit, human način.

Kundalini joga je istovremeno laka i izazovna, ozbiljna i zabavna, duboka i široka; budi u nama borca i dijete. Brzo nam daje odgovore na naša pitanja i s njom postižemo vidljive rezultate u kratkom roku na svim poljima sebe (tijelo, um, duh, emocije, energetski).

Ona nas energizira, pomlađuje, opušta, jača naš živčani sustav, balansira naše hormone, profinjuje našu seksualnost, oplemenjuje naš duh, oštri naša čula.

Svi mi tražimo rješenje u nečemu: nezdravoj hrani, antidepresivima, alkoholu i raznoraznim porocima, u izlascima, sexu…, no znamo negdje u sebi da to ipak nije Put. To nam možda pruža trenutno olakšanje, nešto nalik osjećaju sreće, no to vrlo brzo jenjava i ostavlja nas još praznijima nego prije.

 Kao što sam spomenula, Kundalini joga je apsolutno za svakoga jer se može raditi 3 minute na dan kao i 3 sata na dan i fascinantno je to što ćemo u oba slučaja osjetiti promjenu u sebi i htjet’ ćemo još jer će nam naše tijelo i um dati do znanja da radimo za sebe nešto što nam neopisivo treba. Kao da smo se vratili doma, Sebi. Osjetit’ ćemo mir i blistati od radosti, ispunjenja i zdravlja.

Kao što je naš učitelj Yogi Bhajan, koji je donio Kundalini jogu na zapad rekao: „Svatko po svom rođenju ima pravo da bude SRETAN, ZDRAV i SVET“.

Dopustite da Vas približim tom obilju koje zaslužujete.

Sat Nam!

***Always be graceful, glow and grow!***

Yogi Bhajan

Voli te

Jagdeesh Kaur, Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana

Vodi grupne, individualne i online satove, te tematske radionice

Vrši Tantričko-numerološke analize

Kontakt: jagdeeshkaur8@gmail.com

Facebook, Youtube: Jagdeesh Kaur

198