Voljeti tijelom

Prvenstvo u razvijanju ljubavi prema sebi svakako treba dati buđenju sposobnosti osjećanja.  Naime, središte osjećaja postalo je umrtvljeno, jer osjećaje zamjenjujemo mislima. Krećemo se u umu, dok bismo se trebali nalaziti uz svoje osjećaje.

Jedan od najboljih načina za razvijanje sposobnosti osjećanja pruža nam i rad na svom tijelu, što uključuje disanje, rad s tijelom i meditaciju na čakre. Možete započeti s ljubavlju prema sebi prihvaćanjem i proživljavanjem tjelesnih osjeta, dok nailaze tijekom vremena u kojem se posvećujete sebi. Tako ćete stupiti u dodir sa samim sobom. Jer, svoju sposobnost za osjetljivost razvit ćete tako, da prije svega postanete osjetljivi na svoje tijelo. Priroda osjećaja narasta tako, da svoje tijelo počinjete doživljavati kao samog sebe, ali i kao svog prijatelja. I to onog, koji je oduvijek bio s vama, i koji je uvijek nastojao pomoći vam, i podržati vas. O odnosu prema samome sebi može se razmišljati i kao o početku odnosa s vlastitim tijelom. Naravno, imate i druge dimenzije, osim ove vidljive i materijalne, no ova materijalna odražava i predstavlja i one druge vaše aspekte, do kojih se može doprijeti kroz tijelo. Otkrio sam, da je rad s vlastitim tijelom onaj put do mog višeg Ja, koji me najviše ispunjava.

Dok njegujete tijelo, nemojte postati isuviše popustljivi prema sebi. Jer, sada ne pokušavate doprijeti do nekog zadovoljstva putem svog tijela, već opskrbljujete vlastito tijelo najboljim uvjetima da bi doseglo ono opće i temeljno stanje, u kojem ćete se dobro osjećati. Fizički se osjećati dobro može postati osnova i za naše emocionalno zdravlje, s obzirom na to, koliko su naše tijelo i osjećaji usko povezani.

Započinjemo s osnovama koje se odnose na sve, što našem tijelu treba:  pravilna prehrana, vježba, zdrava i čista okolina, te stav. Stav o ljubavi prema sebi je zapravo stav o prihvaćanju svih aspekata svoga tijela. Kada fizička uzbuđenja prihvatite kao pročišćenja koja napreduju, volite svoje tijelo. Kada prihvaćate i proživljavate osjećaje koje imate o svom tijelu, bili oni pozitivni ili negativni, počinjete zapravo pročišćavati one osjećaje, koji na vas podsvjesno toliko snažno djeluju.

Nemojte pokušavati voljeti svoje tijelo kao predmet. To bi samo dovelo do širenja ideje o ovisnoj ljubavi. Prihvatite i proživite sve osjećaje koje imate uz vlastito tijelo, ma kakvi oni bili, bez pokušaja da ih mijenjate ili nadzirete; to će vas dovesti do prevladavanja dualističkih osjećaja. Osjećate svoje emocionalno postojanje, neku novu povezanost sa životom. Postajete jedno sa svojim tijelom, a istovremeno i jedno sa svojim iskustvima. Jer, emocionalni rast odvija se istovremeno kad i vaše povezivanje s vlastitim tijelom.

Svaki dan redovito posvećujem određeni dio vremena vježbanju.

Shvaćam da su rad s tijelom, meditacija i rad s disanjem oruđa, koja me vode do samointegracije.

Radosno iščekujem vrijeme određeno za vježbu, kao vrijeme opuštanja i mog ponovnog punjenja.

Osjećam da moje snage rastu, dok svjesno rabim ove naročite tehnike.

Vježbe pomažu i stoga, što uz njih učite načela rada na sebi, i to u nadziranom okruženju. Tako postajete mnogo sposobniji i za njihovo primjenjivanje tijekom obavljanja ostalih svojih svakodnevnih obveza.

Rutinske vježbe ne bi vam trebale oduzeti isuviše vašeg dnevnog slobodnog vremena. Ali, vrlo je važno da se rade svaki dan. Kratke dnevne seanse značit će vam mnogo više, nego dugačko, ali neredovito vježbanje. A kad započnete u svojim vježbama i uživati, automatski će se povećavati i vaše vrijeme za seansu. Radovat ćete mu se kao svom tajnom načinu za posvemašnje opuštanje.

Autor: John Ruskan, Emocionalno pročišćavanje

139