TI ZAISTA MOŽEŠ PROMIJENITI SVOJ ŽIVOT, MIJENJAJUĆI SVOJE MISLI

Većina ljudi u svijetu ne zna kakvu zapravo snagu posjeduju. Uvijek mislimo da ako se dogodi nešto iznenađujuće ili nama neobjašnjivo – drugim riječima, nešto čudesno – kako se to jedino može objasniti kao slučajnost.
To samo pokazuje da smo zapeli u određenim obrascima razmišljanja: točnije u tvrdoglavom uvjerenju da se sve u životu odlučuje vanjskim čimbenicima. Ne možemo prihvatiti da sami možemo oblikovati svijet u kojem živimo.
Znanstveni dokaz o snazi uma potvrdio je Richard Davidson, svjetski poznati neurolog sa sveučilišta u Wisconsinu. On je proveo eksperiment u kojem je sudjelovalo osam budističkih redovnika, čije su mozgove proučavali dok su svoje misli koncentrirali na specifične osjećaje poput radosti, sreće ili suosjećanja.
Rezultati su nadmašili sva očekivanja znanstvenika. Kod ispitanika koje su proučavali, dogodilo se sljedeće; aktivnost mozga u lijevom frontalnom režnju – (koji je odgovoran za proizvodnju pozitivne emocije) nadmašio je aktivnost desnog frontalnog režnja (odgovoran za negativne emocije) – nešto što do sada nikada nije primijećeno.
Na temelju rezultata ovog istraživanja, donesen je jedan važan zaključak: čini se jako vjerojatnim da se struktura mozga, kao i oblik tijela, može mijenjati snagom naše volje.
Moglo bi se reći da se na ovome temelji zakon privlačnosti. Kako bi zakon privlačnosti uključili svjesno u naš život, trebali bismo bolje razumjeti interakciju između našeg tijela i uma.
Da bi se to postiglo, dr Davidson je dao nekoliko savjeta:

1. USPOSTAVITE STVARNU VEZU

Stjecanjem znanja kroz informacije, filozofiju i učenje, uspostavljamo nove veze u našem mozgu. Svaki put kada se udubimo u učenje stvaramo novu neurološku vezu. Pamćenje održava vezu, a ponavljanjem neuroni održavaju sposobnost za aktiviranjem tih veza.
Zakon privlačnosti radi na isti način. Ako svaki dan provedete dva sata u meditaciji fokusirajući se na jednu jedinu misao (zamišljate najbolju verziju sebe ili sebe u najsretnijem trenutku), na ovaj način vi trenirate svoj mozak i usađujete te misli u svoju memoriju.
Ovakvim uvježbavanjem najbolje verzije sebe, mozak će registrirati te misli, a frontalni režanj će to ubaciti u memorijsku banku, čime se projicira osobu kakvom ćete postati u budućnosti.

2. REPROGRAMIRAJTE SVOJE MISLI

Dokazano je da svaki put kada imate misao, bilo pozitivnu ili negativnu, stvarate kemijsku reakciju unutar svog tijela. To je zato što su osjećaji i emocije krajnji proizvod bilo kojeg iskustva, stvarnog ili izmišljenog; ako ne iskusimo neke nove misli, nastavljamo se jednako osjećati.
Dakle, što se duže zadržavamo na nekoj misli, veća je vjerojatnost da će se ona i ubuduće manifestirati bez obzira je li pozitivna ili negativna. Ako se poduže zadržite na negativnim misaonim formama, promjenom misli na nešto što nas usrećuje možemo razbiti negativne misli, a time će se promijeniti i kemijski spojevi u tijelu.
No, kao i kad je u pitanju ovisnost, tijelu se ne sviđa pomak i nedostatak kemikalija, zato šalje signale u mozak. To je razlog zašto nam je tako teško razbiti negativne misaone obrasce i zbog toga mi i dalje živimo na temelju dosadašnjih navika.

Sve je na nama, mi možemo putem vlastitih misli promijeniti kemiju u svom tijelu, ako si dozvolimo razbiti ove emocionalne ovisnosti i oslobodimo sebe od ponavljanja istih negativnih ciklusa.

3. POBRINITE SE DA VAŠE OSJEĆAJE KONTROLIRAJU VAŠE MISLI

Mi smo dio društva u kojem je um sluga tijelu, što uzrokuje da živimo život u vlastitim genetskim sudbinama u kojima se nikada ništa novo neće dogoditi.
Kako bismo manifestirali svoju željenu stvarnost, prvo moramo ukloniti svoje automatizirane programe i reprogramirati se da naša tijela postanu sluge našem umu, a ne obrnuto.
Na primjer, kada se osjećate nesigurno, počnete razmišljati o tome kako se osjećate. Zatim, počinjete se osjećati onako kako razmišljate i osjećaj postaje sredstvo razmišljanja.
Kada se to dogodi, um postaje uronjen u tijelo i počnete razmišljati kao tijelo, a ne kao um: tijelo postaje vaše stanje postojanja.
U ovoj situaciji ne možete misliti na ništa drugo osim na to kako se trenutno osjećate, ako mislite na nešto loše, tako se i osjećate – loše.
Kada uspijemo otpetljati ovu omču misli i osjećaja, tada možemo početi razmišljati kao um, podižemo se na višu razinu uma i postajemo svjesni da zaista možemo postati kreatori vlastitog života.
Kada promijenite svoje misli, zaista može promijeniti svoj život.
Ili možda za kraj da vam objasnimo ovako;
“Kada počnete na stvari gledati na drugačiji način, te stvari će se početi mijenjati.“

Izvor: Zdrava i sretna

694