VAŠ SVJESTAN I NESVJESTAN UM

Što čovjekov um može zamisliti i povjerovati, to može i ostvariti.       Napoleon Hill

VAŠ SVJESTAN UM

Svjesni je um dio vas koji razmišlja i zaključuje, dio vašeg uma kojim se koristite u donošenju svakodnevnih odluka. U njemu se nalazi vaša slobodna volja, a svojim svjesnim umom možete odlučiti što točno želite ostvariti u svom životu. Tim dijelom svog uma možete prihvatiti ili odbaciti svaku ideju. Nijedna vas osoba niti okolnost ne mogu prisiliti da svjesno razmišljate o mislima ili idejama koje ne želite odabrati. Misli koje odaberete, dakako, u konačnici će odrediti tijek vašeg života. Uz malo vježbe i discipliniranog napora možete naučiti usmjeravati misli samo na ono što podržava očitovanje vaših odabranih snova i ciljeva. Svjesni um je moćan, ali predstavlja ograničeniji dio vašeg sveukupnog uma.

VAŠ NESVJESTAN UM

Nesvjesni je um zapravo mnogo čudesniji. O njemu se često govori kao o duhovnom ili univerzalnom umu i on ne poznaje granice osim onih koje vi svjesno postavite. U nesvjesnom umu skriva se vaša slika o sebi, kao i vaše navike. On funkcionira u svakoj pojedinoj stanici vašeg tijela. Taj je dio uma s vašim višim “ja” povezan na razini mnogo višoj od svjesnog uma. Nesvjesni um vaša je povezanost s Bogom, s Izvorom i Univerzalnom Beskonačnom Inteligencijom.
Vaš je nesvjesni um ispunjen navikama i bezvremen, te funkcionira samo u sadašnjosti. On pohranjuje vaša naučena iskustva iz prošlosti i uspomene te nadgleda sve tjelesne funkcije, kao što su motoričke funkcije, srčani ritam, probava i slično. Vaš nesvjesni um misli na doslovan način, te će prihvatiti svaku misao koju svjesni um odluči misliti. Nije sposoban odbacivati koncepte ili ideje. To znači da se možemo poslužiti svjesnim umom kako bismo svjesno reprogramirali svoja nesvjesna uvjerenja, a nesvjesni um mora prihvatiti nove ideje i uvjerenja, jer ih ne može odbaciti.
Mi zapravo možemo donijeti svjesnu odluku da ćemo promijeniti sadržaj svog nesvjesnog uma !

Kao što vidite, nesvjesni um daleko je moćniji od svjesnog. Svoj um možete zamisliti kao ledenu santu. Dio sante koji vidite, koji se uzdiže iznad vode, predstavlja svjesni um. On predstavlja samo šestinu vašeg stvarnog mentalnog kapaciteta, a dio ispod površine (ostalih pet šestina) vaš je nesvjesni um. Kad djelujemo prvenstveno na temelju svjesnog uma (kao što se obično događa), koristimo se samo djelićem svog istinskog potencijala. Svjesni um mnogo je sporije i nespretnije
sredstvo od nesvjesnog.
Cilj nam je naučiti kako možemo pristupiti golemoj moći nesvjesnog uma kako bismo iskoristili njegove prednosti. Svakog dana moramo odvojiti malo vremena da se “posvetimo” svom nesvjesnom, duhovnom umu. Ako svakog dana provedemo neko vrijeme u tišini, tako da nas ne ometa vanjski svijet, ojačat će se naša povezanost s onim tko uistinu jesmo.
Sa svojim se nesvjesnim umom možemo povezivati uz pomoć nekoliko metoda. U njih se ubrajaju: afirmacije, vizualizacija, molitva, kontemplacija i meditacija, zahvalnost i poštovanje, te korištenje metoda pozitivnog usredotočivanja.

Nesvjesni um može nas odvesti kamo god poželimo i pomoći nam da svoje životne ciljeve ostvarimo mnogo brže i jednostavnije nego što bi nam to mogao omogućiti svjesni um. Stoga povezivanjem s nesvjesnim umom i korištenjem njegove čudesne brzine, moći i britkosti možemo početi svjesno koristiti Zakon privlačnosti kako bismo učinkovitije privukli i stvorili željene rezultate.

U vama se ovog trenutka krije moć o kakvoj niste ni sanjali. Ta vam moć postaje dostupna istog trenutka kad uspijete promijeniti svoja uvjerenja.               Dr. Maxwell Maltz

 Izvor: Ključ za primjenu Zakona privlačnosti, Jack Canfield

577